Príprava na rošte patrí medzi základné metódy grilovania.
Hlavnou výhodou príprave na rošte je jeho "necelistvý" povrch, takže prepúšťa sálavé teplo od zdroja priamo k jedlu. To zabezpečuje takmer okamžité uzavretie štavy v mäse.
Prípadná unikajúca šťava pretečie pomedzi roštové medzeri, neostáva na povrchu a grilovaný pokrm sa nezačne dusiť a máčať vo vlastnej šťave.
Rošt môže byť vyrobený z rôzneho materiálu, v základe poznáme:
Asi najobľúbenejším materiálom je liatina, pretože jej hrubý a masívny materiál akumuluje teplotu, ktorú následne odovzdáva pripravovaným pokrmom. Vďaka svojej masívnosti je liatinový rošt tepelne stálejší a len vďaka nemu ste schopný dosiahnuť krásne vypálené mriežkovanie na Vašom pokrme.